Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Holokauszt törvény, tartózkódással - tagadással, törvény elfogadva?

2011.01.13

A köztársasági elnök aláírta a holokauszttagadást büntető törvényt

Létrehozva: 2010. március 12. péntek Utoljára módosítva: 2010. március 12. péntek
Megtalálható a következő kategóriában: Hírek.
 

Sólyom László köztársasági elnök aláírta a holokauszttagadást büntető Btk.-módosítást szerdán, mert véleménye szerint a jogszabály nem alkotmányellenes – közölte Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője

Magyarázatként elmondta: az Alkotmánybíróság 2000-ben a nemzeti jelképek megsértése és az önkényuralmi jelképek használata kapcsán hozott határozataival kivételesen lehetővé tette, hogy szűken meghatározott, szimbolikus ügyekben, a politikai szükségességre hivatkozva, bizonyos vélemények kinyilvánítását akkor is bűncselekménynek nyilvánítsa a törvényhozó, ha az nem uszít gyűlöletre. Az ilyen büntető jogszabályokra tehát nem az az alkotmányossági mérce vonatkozik, mint a véleményszabadság korlátozására általában – emelte ki.

Kumin Ferenc hozzátette azt is: Sólyom László szerint ugyanakkor nem volt helyes, hogy ezt a törvényt az Országgyűlés a választási kampányban hozta meg. Az államfő szerint a kampány ideje nem alkalmas ilyen súlyú kérdések higgadt megvitatására – jelentette ki.

A ciklus utolsó parlamenti ülésén név szerinti szavazással elfogadott törvény szerint három éves szabadságvesztéssel lehet büntetni a jövőben, ha valaki nagy nyilvánosság előtt tagadja a holokauszt tényét, kétségbevonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel azt. A Büntető Törvénykönyv módosítása mellett szavaztak a szocialisták és szabad demokraták, valamint független MDF-esek.

A fideszesek tartózkodtak, az SZDSZ-ből kilépett Gulyás József pedig egyetlenként nemmel voksolt. Így végül 197 igen szavazattal 1 ellenében 142 tartózkodás mellett fogadta el a törvényt, amely a kihirdetését követő harmincadik napon lép hatályba. (MTI)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Amoxicillin And Clavulanate Potassium Infants EllSype

(Elltype, 2019.10.16 08:00)

Where To Buy Generic Celebrex <a href=http://cial40mg.com>cialis from canada</a> Cialis Mode D'Emploi Buy Maxifort

mentelmi jog

(Mr.Fusion, 2014.06.16 21:56)

Azért nem vonják felelősségre őket ez ügyben sem mert megszavaztak maguknak egy mentelmi jogot.
Hiszen minden ember egyforma ! Ennyit a demokráciáról.
Kol nidre!